Saslušanja budućih povjerenika u Europskoj komisijiZastupnik Karlo Ressler je u protekla dva tjedna prisustvovao u raspravi te saslušanjima budućih povjerenika u Europskoj komisiji. Osim Dubravke Šuice, hrvatske kandidatkinje te buduće povjerenice koja je dobila potvrdu na Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta, rasprava se vodila i unutar portfelja koji su važni za Hrvatsku - pitanje migracija, sigurnosti, ali i kohezijske politike koja pretvara političke ciljeve u stvarnost.


Pitanje migracija razumljivo zauzima visoko mjesto među ključnim prioritetima i brigama Europljana. Zbog toga to pitanje mora ostati visoko na dnevnom redu Europskog parlamenta i nove Europske komisije. Nakon saslušanja Ylve Johansson, zastupnik Ressler naglasio je kako učinkovita zaštita vanjskih granica kreira uspješnu migrantsku politiku.


"Pravovremena suradnja i razmjena informacija između država članica i trećih zemalja je ključna za zaštitu vanjskih granica i sigurnu Europu. Europi je potreban novi dogovor o migracijama i azilu utemeljen na solidarnosti, ravnomjernoj podjeli odgovornosti, jasnim pravilima povratka i borbi protiv kriminalnih mreža trgovaca i krijumčara ljudi", navodi Ressler.


Jedan od glavnih problema na razini pravosuđa i unutarnjih poslova jest razmjena informacija i pokretanje istraga na temelju istih. Bolja suradnja policijskih i pravosudnih tijela mora biti temelj sigurne i pravedne Europe. Upravo zato, prije samog saslušanja Didiera Reyndersa, zastupnik Ressler je istaknuo potrebu za osiguranjem više razine edukacija i treninga za policijska i pravosudna tijela, te razmjenu iskustava na razini EU, kako bi poboljšali primjenu postojećih pravila.


Johaness Hahn, kandidat za povjerenika za proračun i administraciju, predstavio je plan koji će kreirati smjer Europe.


"Proračun pretvara političke ciljeve u stvarnost. Uz nove prioritete poput migracija, ne smije se zanemariti kohezijska politika kao ključno ulaganje u ostvarivanje jednog od temeljnih ciljeva EU - gospodarske, društvene i teritorijalne kohezije", napominje Ressler.


Jedan od posljednjih kandidata koja je se predstavila zastupnicima bila je Vera Jourova, kandidat za povjerenika za transparentnost i vrijednost. Zastupnik Ressler naglasio je kako njena zaduženja, kao što su dodatna demokratizacija europskog izbornog procesa, povećanje transparentnosti zakonodavnog procesa te suzbijanje dezinformacija, predstavljaju kvalitetan korak u odgovoru na sve rastuće prijetnje demokratskih procesa.

20 views