Gostovanje zastupnika Resslera na N1 televiziji
Zastupnik Karlo Ressler gostovao je na N1 televiziji kod Nataše Božić na temu financijskih mjera Europske unije u borbi protiv krize prouzrokovane pandemijom COVID-19, kao i mjera hrvatske Vlade za spas gospodarstva.


“Mislim da nema previše dileme da je u prvim minutama ove utakmice i borbe s pandemijom odgovor svih država članica nažalost bio nedovoljno brz, ali kako se situacija mijenja, ekonomski paket i nove akcije Europske komisije pokazuju da se situacija poboljšava te da je odgovor sve više onakav kakav treba biti - brz konkretan i adekvatan za izvanrednu sitaciju”, navodi uvodno Ressler.


Kao izvjestitelj Europske pučke stranke (EPP) za proračun Europske unije za 2021. godinu zastupnik Ressler rekao je da se proračun prvo treba prilagoditi u odnosu na prethodni plan prije pandemije COVID-19, uz naglasak da se sada očekuje revidirani Višegodišnji financijski okvir. Proračun za 2021. godinu, koji inače iznosi oko 165 milijardi eura sada će biti važnije nego što se to očekivalo.


Na razini Europske unije vode se debate između država članica između država prijateljica kohezije koje se zalažu za više sredstava i smanjivanje razlika između država članica te države koje smatraju da bi se europski proračun trebao ograničiti, kao i nacionalna izdvajanja za njega.


"Paket gospodarske pomoći Hrvatske vlade je zaista snažan i pokušat će mobilizirati što više sredstava i iz EU fondova s konačnim ciljem zaštite radnih mjesta radnika. Bit će otvorena nova inicijativa za oporavak, a kako će to izgledati, znat će se idući tjedna i krajem mjeseca", ističe Ressler.


Za vrijeme gostovanja, zastupnik Ressler je naglasio kako će se pristupiti sličnom mehanizmu kao što je to bio slučaj kod Junckerovog plana gdje će se na sredstva iz europskog proračuna pokušati mobilizirati i nacionalna sredstva država članica kroz zajmove, koordinaciju i suradnju s bankama te industrijom.


Za Hrvatsku je bitno da što više predloženih mjera budu paneuropske i da se odnose na sve države članice Europske unije, a ne samo za zemlje eurozone.


"Ova situacija je pokazatelj koliko je za Hrvatsku bitno pristupiti euro području. Sad smo u mogućnosti koristiti i dogovoreni međunarodni valutni swap između HNB-a i Europske središnje banke. To je još jedan pokazatelj povjerenja u Hrvatsku, ali moramo biti svjesni da to ne bi moglo biti moguće bez odgovornog upravljanja javnim financijama posljednje tri godine", objašnjava Karlo Ressler.