Europski odgovor na pandemiju koronavirusa
Danas je održana izvanredna plenarna sjednica Europskog parlamenta na kojoj je po prvi put na daljinu glasalo 687 zastupnica i zastupnika koji su potvrdili hitne mjere za borbu protiv pandemije koronavirusa.


Zastupnici su na današnjoj plenarnoj sjednici podržali Uredbu o investicijskoj inicijativi kao odgovor na koronavirus kroz koju se osigurava 37 milijardi eura pomoći za gospodarstvo i zdravstvo za sve države članice Europske unije.


Kao izvjestitelj za proračun Europske unije za 2021. godinu, zastupnik Ressler je istaknuo kako je Europski parlament danas odlučivao o prvom paketu mjera koje je predložila Europska komisija, a koje se tiču ublažavanja posljedica globalne pandemije.


„Za Hrvatsku ovakav paket mjera predstavlja 1,16 milijardi eura, ali je bitno istaknuti kako je ovo samo prvi paket pomoći i da se od Europe u ovim teškim okolnostima puno toga očekuje. Moramo pokazati još snažniju europsku solidarnost, pogotovo prema onim državama koje su za sada najteže pogođene ovom pandemijom", naglasio je Ressler.


Također, izglasane su Uredbe o dodjeli slotova u zračnim lukama kojom se štite avioprijevoznici u cijeloj Europskoj uniji te Uredba o Fondu solidarnosti kojom se financijska pomoć proširuje i na područje zdravstva u državama članicama i zemljama koje trenutno imaju otvorene pregovore o pristupanju Europskoj uniji.


Mjere za borbu protiv pandemije koronavirusa očekivano su usvojene većinom glasova zastupnika u Europskom parlamentu, a prije pune provedbe mora ih usvojiti i Europsko vijeće.


Ova izvanredna sjednica zamjenjuje sjednicu koja se po kalendaru Europskog parlamenta trebala održati 1. i 2. travnja.

0 views